Ten opis ma charakter jedynie poglądowy. Sposób i warunki przeprowadzenia zabiegu zawsze są określane w trakcie konsultacji z lekarzem. Konsultacji merytorycznych udzielił dr hab. n. med. Marek Olakowski.
Co to jest gastroskopia i po co ją się stosuje?
Gastroskopia to badanie górnego odcinka układu pokarmowego. Za pomocą endoskopu (specjalnego wziernika) lekarz sprawdza od wewnątrz przełyk, żołądek i dwunastnicę.
Dzięki temu możliwe jest wykrycie zmian i nieprawidłowości w tych obszarach lub pobranie materiału do dalszych badań laboratoryjnych.
Kiedy gastroskopia jest konieczna?
Gastroskopię stosuje się w pogłębionej diagnostyce chorób górnego odcinka pokarmowego.
Gastroenterolog może pobrać w trakcie badania materiał do badania histopatologicznego, cytologicznego lub test na obecność bakterii Helicobacter pylori.
Wskazania do gastroskopii
Oprócz wykonania dalszych badań są jeszcze inne powody, dla których należy wykonać badania.
Badanie górnych dróg pokarmowych przy pomocą endoskopu zleca lekarz rodzinny, chirurg lub gastrolog kiedy występują u chorego takie objawy jak: bóle brzucha, trudności w przełykaniu, wzdęcia czy zgaga.
Gastroskopia pozwala potwierdzić lub wykluczyć podejrzenia wystąpienia wrzodów na żołądku czy dwunastnicy, krwawienia z przewodu pokarmowego czy uszkodzenia błony śluzowej żołądka.
Gastroskopia powinna być traktowana jako badanie profilaktyczne pozwalające wykryć we wczesnej fazie wiele chorób w tym raka żołądka czy przełyku. Wczesne wykrycie raka daje duże szanse wyleczenia choroby. Warto wykonywać ją co pięć lat, zwłaszcza po 45 roku życia.
Gastroskopia – przeciwwskazania
Chociaż gastroskopia jest bezpiecznym badaniem i w niewielkim stopniu obciąża chorego, to są sytuacje, w których nie można go przeprowadzać. Przeciwwskazania do wykonania gastroskopii stanowią:
Mogą zaistnieć inne powody do niewykonywania badania, każdorazowo decyduje o tym lekarz.
Gastroskopia – jak się przygotować do badania?
Do gastroskopii można przystąpić bez skierowania lub po wcześniejszej konsultacji z lekarzem. Lekarz zbiera szczegółowe informacje na temat dolegliwości i przyjmowanych leków.
Na badanie najlepiej zgłosić się na czczo. Minimalny odstęp od spożycia ostatniego posiłku powinien być 6 godzin. Należy pamiętać, aby przed badaniem nie pić przez 4 godziny.
Czy potrzebuję skierowanie?
Gastroskopia prywatnie wykonywana jest bez skierowania.
Jak wygląda gastroskopia?
W gabinecie oprócz gastroenterologa jest też pielęgniarka zabiegowa, która asystuje lekarzowi. Gastroskopia jest niebolesnym, aczkolwiek niekomfortowym badaniem. Na życzenie pacjenta może być wykonana ze znieczuleniem.
Zazwyczaj pacjent kładzie się na lewym boku i po podaniu znieczulenia, wkładany jest ustnik do buzi, przez który wprowadzany jest endoskop przełykiem do żołądka. Lekarz dzięki obrazowi wewnątrz może przyjrzeć się od wewnątrz przełykowi, żołądkowi i dwunastnicy i zdiagnozować nieprawidłowości. W razie potrzeby można pobrać wycinek do dalszych badań.
Gastrolog informuje pacjenta o wynikach badania, przekazuje dalsze zalecenia i wyjaśnia niezrozumiałe kwestie. Pacjent otrzymuje na piśmie protokół gastroskopii z wynikami. Jeżeli pobrano wycinki do badań histopatologicznych, są one wysyłane do laboratorium a ich wyniki są dostępne mniej więcej po 2-3 tygodniach.
Czy gastroskopia boli?
Gastroskopia jest badaniem powodującym dyskomfort. Uczucie ewentualnej bolesności można zmniejszyć do minimum dzięki skorzystaniu ze znieczulenia ogólnego pod opieką anestezjologa.
Ile trwa gastroskopia?
Gastroskopia najczęściej trwa od 15-30 minut. Po zabiegu należy zostać na dwugodzinnej obserwacji pozabiegowej. Po upłynięciu tego czasu pacjent wraca do domu.
Zalecenia po gastroskopii
Bezpośrednio po zabiegu może okazać się że jest zaburzona sprawność psychomotoryczna (efekt podanych leków), dlatego nie należy prowadzić pojazdów mechanicznych.
Po badaniu należy stosować dietę lekkostrawną. Po upływie 24 godzin można wrócić do stałej diety.
Cena gastroskopii
Wszystkie ceny badań, znieczulenia oraz pobieranych wyników znajdziesz tutaj: Badania endoskopowe