Dieta podczas chemioterapii -Centrum Medyczne Gabos
Dieta podczas chemioterapii -Centrum Medyczne Gabos

Stworzenie odpowiedniej diety dla osoby będącej w trakcie chemioterapii niestety nie jest łatwym zadaniem. W wyniku leczenia, wielu chorych zmaga się z dolegliwościami takimi jak jadłowstręt, biegunki, wymioty czy zaburzenia odczuwania smaku.

Właściwe odżywanie jest jednak istotnym czynnikiem dla powodzenia chemioterapii. Warto więc wiedzieć, jak powinna wyglądać taka dieta, aby pomogła ona w powrocie do zdrowia. W dzisiejszym wpisie przestawiamy więc najważniejsze zasady związane z dietą podczas chemioterapii.

Podstawowe zasady

Przyjmowanie chemioterapii wiąże się niestety z szeregiem skutków ubocznych, które mogą pojawić się nawet w ciągu kilku godzin od podania cytostatyka. Podstawową zasadą, jeśli chodzi o dietę podczas chemioterapii jest więc lekkostrawność posiłków. Produkty najlepiej gotować w wodzie, na parze lub piec w folii.

Warto także przestrzegać następujących zasad:

  • posiłki powinny zwierać dużą ilość białka, gdyż jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także regeneracji uszkodzonych podczas chemioterapii komórek

  • nie można zapomnieć o odpowiedniej podaży płynów – nie musi być to jedynie woda, warto pić również soki owocowe i warzywne czy słabe herbaty

  • dla pacjenta w czasie chemioterapii powinno się przygotowywać małe objętościowo posiłki, około 5-6 razy dziennie

  • należy ograniczyć spożywanie tłuszczy, a te zwierzęce warto zamienić na roślinne.

Potrzebujesz konsultacji?

Tu znajdziesz pomoc:

Poradnia dietetyczna

Podstawowe zasady

Przyjmowanie chemioterapii wiąże się niestety z szeregiem skutków ubocznych, które mogą pojawić się nawet w ciągu kilku godzin od podania cytostatyka. Podstawową zasadą, jeśli chodzi o dietę podczas chemioterapii jest więc lekkostrawność posiłków. Produkty najlepiej gotować w wodzie, na parze lub piec w folii.

Warto także przestrzegać następujących zasad:

  • posiłki powinny zwierać dużą ilość białka, gdyż jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a także regeneracji uszkodzonych podczas chemioterapii komórek

  • nie można zapomnieć o odpowiedniej podaży płynów – nie musi być to jedynie woda, warto pić również soki owocowe i warzywne czy słabe herbaty

  • dla pacjenta w czasie chemioterapii powinno się przygotowywać małe objętościowo posiłki, około 5-6 razy dziennie

  • należy ograniczyć spożywanie tłuszczy, a te zwierzęce warto zamienić na roślinne.

Niedożywienie w chorobie nowotworowej

Biegunka, wymioty, jadłowstręt czy zaburzenia odczuwania smaku – wszystkie te skutki uboczne chemioterapii mogą niestety doprowadzić do niedożywienia chorego. Sygnałem ostrzegawczym powinno być zjadanie coraz mniejszych porcji oraz nagły spadek wagi ciała. Pacjent onkologiczny może bardzo szybko schudnąć, ponieważ jego zapotrzebowanie energetyczne jest nawet o 20% większe niż u zdrowej osoby. Dlatego tak ważne jest przygotowywanie posiłków o odpowiedniej kaloryczności zawierających potrzebne składniki.

Kroplówka wzmacniająca w chemioterapii

Podanie pacjentowi kroplówki witaminowej pozytywnie wspomaga funkcjonowanie podczas chemioterapii, a także przyspiesza regenerację organizmu ze względu na wysoką biodostępność.

Główną zaletą, jaką posiada kroplówka wzmacniająca jest fakt, że jej podaż odbywa się z ominięciem układu trawiennego. Ponadto, składniki odżywcze podawane za pomocą tego typu kroplówki wchłaniają się niemal w 100 procentach. Ominięcie układu pokarmowego pozwala na wyeliminowanie bólu żołądka, tak więc jest to komfortowe rozwiązanie dla osób cierpiących na częste nudności związanie z przyjmowaniem chemioterapii.

Produkty niewskazane

Zarówno w trakcie chemioterapii, jak i po jej zakończeniu należy unikać niektórych produktów, między innymi:

  • słodyczy

  • tłustego mięsa (baranina, wieprzowina, gęsina)

  • tłustego sery żółtego, topionego i pleśniowego

  • kawy i mocnej herbaty, jak i alkoholu oraz napojów gazowanych.

W okresie chemioterapii, a także po jej zakończeniu należy zwrócić również szczególną uwagę na poziom spożycia soli, potasu oraz magnezu.

Udostępnij artykuł:

Potrzebujesz konsultacji?

Tu znajdziesz pomoc:

Poradnia dietetyczna

Nasi specjaliści

Współpracujemy z doświadczonymi specjalistami