Jakie jest działanie naturalnych probiotyków?
Naturalne probiotyki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Między innymi:
- stymulują mechanizmy odpornościowe, czyli wspomagają barierę odpornościową,
- hamują wzrost niektórych drobnoustrojów patogennych (bakterii, grzybów, wirusów) w przewodzie pokarmowym,,
- regulują pracę jelit,
- eliminują substancje toksyczne,
- łagodzą objawy nietolerancji laktozy.
Jakie produkty są zaliczane do naturalnych probiotyków?
Naturalne probiotyki można znaleźć w mlecznych produktach fermentowanych i kiszonkach, takich jak:
- Ogórki kiszone
- Kapusta kiszona
- Zakwas buraczany
- Kefir
- Jogurt naturalny
- Kombucha- czyli grzybek herbaciany, jest on kolonią bakterii i drożdży. Grzyb kombucha dodany do posłodzonej herbaty bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy.
Jak włączyć naturalne probiotyki do codziennej diety?
Wprowadzenie naturalnych probiotyków w dietę nie jest wcale niczym trudnym. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować się i wpisać odpowiednie pozycje na listę zakupów i dodawać je do posiłków. Oto kilka sposobów, jak można to zrobić:
- Przygotuj wcześniej herbatę z kombuchą i pij ją codziennie.
- Regularnie dodawaj do obiadu kapustę kiszoną w formie surówki (z marchewką i kminkiem).
- Kanapki przygotowuj z plasterkami ogórków kiszonych,
- Jeśli lubisz czerwone bulwy, przygotuj zakwas buraczany i pij go w ciągu dnia.
- Spróbuj przygotować pożywne II śniadanie z dodatkiem mlecznych produktów fermentowanych np. koktajl na bazie kefiru czy jogurt z owocami i orzechami.
Tekst opracowała: Karolina Stróż, dietetyk Centrum Medycznego Gabos.
W Poradni dietetycznej uzyskasz więcej porad na temat właściwego odżywiania się.