Naturalne probiotyki - wzmocnienie odporności - Centrum Medyczne Gabos
Naturalne probiotyki - wzmocnienie odporności - Centrum Medyczne Gabos

Probiotyki zawierają żywe szczepy mikroorganizmów mających pozytywny wpływ na zdrowie i funkcjonowanie organizmu.

Jaki jest wpływ probiotyków na działanie organizmów? Gdzie znajdziemy naturalne probiotyki? W jaki sposób wprowadzić je do diety? O tym wszystkim dowiesz się z poniższego tekstu.

Jakie jest działanie naturalnych probiotyków?

Naturalne probiotyki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Między innymi:

  • stymulują mechanizmy odpornościowe, czyli wspomagają barierę odpornościową

  • hamują wzrost niektórych drobnoustrojów patogennych (bakterii, grzybów, wirusów) w przewodzie pokarmowym

  • regulują pracę jelit

  • eliminują substancje toksyczne

  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy.

Potrzebujesz konsultacji?

Tu znajdziesz pomoc:

Poradnia dietetyczna

Jakie jest działanie naturalnych probiotyków?

Naturalne probiotyki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Między innymi:

  • stymulują mechanizmy odpornościowe, czyli wspomagają barierę odpornościową

  • hamują wzrost niektórych drobnoustrojów patogennych (bakterii, grzybów, wirusów) w przewodzie pokarmowym

  • regulują pracę jelit

  • eliminują substancje toksyczne

  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy.

Jakie produkty są zaliczane do naturalnych probiotyków?

Naturalne probiotyki można znaleźć w mlecznych produktach fermentowanych i kiszonkach, takich jak:

  • ogórki kiszone

  • kapusta kiszona

  • zakwas buraczany

  • kefir

  • jogurt naturalny

  • kombucha- czyli grzybek herbaciany, jest on kolonią bakterii i drożdży. Grzyb kombucha dodany do posłodzonej herbaty bardzo dobrze wspomaga układ odpornościowy.

Jak włączyć naturalne probiotyki do codziennej diety?

Wprowadzenie naturalnych probiotyków w dietę nie jest wcale niczym trudnym. Wystarczy odpowiednio wcześniej przygotować się i wpisać odpowiednie pozycje na listę zakupów i dodawać je do posiłków. Oto kilka sposobów, jak można to zrobić:

  • 1

    Przygotuj wcześniej herbatę z kombuchą i pij ją codziennie.

  • 2

    Regularnie dodawaj do obiadu kapustę kiszoną w formie surówki (z marchewką i kminkiem).

  • 3

    Kanapki przygotowuj z plasterkami ogórków kiszonych.

  • 4

    Jeśli lubisz czerwone bulwy, przygotuj zakwas buraczany i pij go w ciągu dnia.

  • 5

    Spróbuj przygotować pożywne II śniadanie z dodatkiem mlecznych produktów fermentowanych np. koktajl na bazie kefiru czy jogurt z owocami i orzechami.

Udostępnij artykuł:

Potrzebujesz konsultacji?

Tu znajdziesz pomoc:

Poradnia dietetyczna

Nasi specjaliści

Współpracujemy z doświadczonymi specjalistami