Dieta w schorzeniach sercowo-naczyniowych - Centrum Medyczne Gabos
Dieta w schorzeniach sercowo-naczyniowych - Centrum Medyczne Gabos

Do chorób o podłożu sercowo-naczyniowym możemy zaliczyć m.in.: chorobę niedokrwienną serca, zawał serca, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, przewlekłą niewydolność serca oraz wiele innych.

Na rozwój powyższych schorzeń w dużej mierze ma wpływ nasz styl życia. Regularne podejmowanie aktywności fizycznej jest czynnikiem chroniącym nas przed chorobami sercowo-naczyniowymi, podobnie jak unikanie palenia tytoniu oraz spożywania napojów alkoholowych. Oprócz tego znaczącą role odgrywa wprowadzenie odpowiedniej diety. O tym jaka to dieta przygotowała materiał nasza dietetyk Karolina Stróż.

Kiedy warto stosować?

Jednym z najczęściej stosowanych modelów żywienia u osób cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe jest DIETA DASH. Dieta ta od wielu lat zajmuje pierwsze miejsce w światowym rankingu najzdrowszych diet.

Dieta DASH jest szczególnie zalecana dla:

  • osób z nadciśnieniem tętniczym
  • osób bez nadciśnienia, ale z ciśnieniem wyższym niż optymalne
  • osób z zaburzeniami lipidowymi (zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL we krwi)
  • osób, u których występują także inne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, czyli nadwaga lub otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna, palenie tytoniu.

Potrzebujesz konsultacji?

Tu znajdziesz pomoc:

Poradnia dietetyczna

Dieta na obniżenie ciśnienia i nie tylko

Dieta DASH pomaga nie tylko obniżyć ciśnienie tętnicze, ale także:

  • pomaga zapobiegać rozwojowi nadciśnienia tętniczego
  • sprzyja poprawie zaburzeń lipidowych (stężenia cholesterolu)
  • zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych
  • zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
  • sprzyja wydłużeniu życia.

Zasady diety

Przede wszystkim w diecie należy przestrzegać kilku głównych zasad:

  • spożywaj codziennie warzywa i owoce (z przewagą warzywa) do każdego posiłku
  • codzienne spożywaj pełnoziarniste produkty czyli chleb żytni razowy, makaron razowy, gruboziarniste kasze, ryż brązowy
  • włącz do jadłospisu niskotłuszczowe produkty mleczne tj. chudy twaróg, jogurt naturalny 2 % tł., mleko do 2% tłuszczu
  • spożywaj chude mięsa (drób, cielęcina) oraz ryby (szczególnie te tłuste, bogatych w kwasy Omega 3)
  • włącz do diety nasiona roślin strączkowych (np. fasola, ciecierzyca, soczewica, bób) oraz orzechy i pestki
  • spożywaj oleje roślinne np. olej rzepakowy, lniany oraz oliwy.

Czego unikać w diecie DASH?

Korzystając z diety DASH należy zminimalizować spożycie takich produktów jak:

  • produkty bogate w sód (unikać dosalania potraw): zaleca się przed zakupem czytać etykiety zamieszczone na produktach żywieniowych, ograniczać spożywania dań ,,na mieście’’, nie spożywać potraw typu fast-food, konserw, słonych przekąsek, wędzonego mięsa, tłustych serów, niektórych wędlin i pieczywa o wysokiej zawartości sodu/soli.
  • pełnotłusty nabiał
  • produkty pochodzenia zwierzęcego o wysokiej zawartości tłuszczu np. wieprzowiny, wołowiny, podrobów i produktów pochodnych (salceson, pasztet, smalec, słonina)
  • oleje tropikalne (np. kokosowy, palmowy)
  • słodycze oraz słodzone napoje

Jak w pełni skorzystać z diety DASH?

Dodatkowe korzyści zdrowotne daje połączenie diety DASH z aktywnością fizyczną- min. 30 minut/dzień i redukcją masy ciała (jeśli u danej osoby występuje nadwaga/otyłość).

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat żywienia w chorobach sercowo-naczyniowych oraz otrzymać indywidualny jadłospis dostosowany do Twoich preferencji żywieniowych oraz potrzeb zgłoś się do naszej Poradni Dietetycznej.

Udostępnij artykuł:

Potrzebujesz konsultacji?

Tu znajdziesz pomoc:

Poradnia dietetyczna

Poradnia kardiologiczna

Nasi specjaliści

Współpracujemy z doświadczonymi specjalistami